marți, 27 iulie 2010

Sighişoara a vibrat în ... ritmul cavalerilor




au consemnat Adriana Mihaela Macsut şi Ştefan Grosu
În perioada 23-25 iulie a avut loc la Sighişoara a XVIII-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală. Începând din anul 1992, în fiecare vară, timp de trei zile, vechea cetate sighişorană retrăieşte în spirit medieval. Ediţia din anul 2010, desfăşurătă sub deviza „ Întoarcerea Cavalerilor” a marcat astfel majoratul acestei manifestării care de 18 ani încearcă să creeze o punte între prezentul tumultuos şi misterioasele tradiţii romantice.
„Întoarcerea Cavalerilor” a fost regizată de către Liviu Pancu care a fost maestru de ceremonii pentru 320 de cavaleri organizaţi în treispezece ordine cavalereşti:
-1) Ordinul Cavalerii de Mediaş,
-2) Cavaleri Cetăţilor Bârsei,
-3)Ordinul Cavalerilor Claudius Dei,
-4) Ordinul Cavalerii Argotica,
-5) Dragonii de Trasilvania,
-6) Ordinul Cavalerilor Lup,
-7) Cavalerii Csabafiak,
-8) Paladiii de Terra Mediaş,
-9) Garda de Bistriţa,
-10) Ordiul Basarabilor,
-11) Ordinul Muşatinilor,
-12) Arcaşii de Suceviţa şi
-13) Ordinul Cavalerilor Cerb.
Fiecare ordin a avut amenajată o tabără iar fiecare cavaler a fost însoţit de către o domniţă. Cavalerii au animat cetatea cu prezentări de arme şi turniruri iar frumoasele domniţe au dansat în ritm de menuet. Eroismul bravilor cavaleri a fost prezentat de către străvechiul penel cronicăresc ... reînviat la Casa cu Cerb supranumită Casa Cronicarilor. Hrisoavele medievale au fost ... redeschise iar astfel au apărut la rampă Cavalerii Mesei Rotunde, Maeştri Artelor Marţiale, Samuraii, Cavaleri lui Gingiz Han, Bravii Apaşi etc. Conferinţele de la Casa cu Cerb au prezentat o incursiune în romantica lume cavalerească văzută pe trei continente:
-1)Europa,
-2) Asia şi
-3) America.
Nu s-a admis în cetate decât muzică medievală. Romanticele acorduri medievale au fost interpretate de către menestreli reuniţi în cinci suite
-1) Crabucos (Portugalia),
-2) Domen est Omen,
3) Pontice,
-4 ) Lyra şi
-5) Cerpiscore.
Cetatea a fost luată cu asalt de peste 15 000 de turişti atât din ţară căt şi din străinătate. Mulţi dintre ei au aflat de Festival de pe internet. Din nefericire presa preocupată mai mult de... senzaţional nu a marcat aproape deloc acestă manifestare. La fel de neinteresate de Festival s-au aratat a fi şi autorităţile centrale de cultură şi turism. Primarul Ioan Dorin Dăneşan a făcut eforturi ... disperate pentru ca acest Festival Medieval sighişorean să aibă loc şi speră ca în viitor să transforme festivalul în ... carnaval „Ne bucurăm că am reuşit să facem această a XVII-a ediţie. Ar fi fost un genocid cultural să nu aibă loc. Visez ca acest festival medieval de trei zile să devină carnaval medieval de o săptămână. Să nu uitam că brandul de festival medieval aparţine Sighişoarei şi mă bucur că au apărut clone la Sibiu, Mediaş, Braşov. Imnul însă se cântă doar pentru primul loc”.
Lumea pare devorată de ură, violenţă, incultură, impostură iar întoarcerea la valorile vremurilor romantice ale domniţelor şi cavalerilor oferă o rază de speranţă. Cei peste 15 000 de oaspeţi care au populat cetatea sighişoareană au arătat că eroismul cavaleresc încă nu a murit. Maestrul Cavaler Liviu Pancu a vrut ca această prin această Reîntoarcere a Cavalerilor să învie romantice valori medievale precum: adevărul, dreptatea, frumuseţea.
Actorii care au realizat animaţia medivală, chiar dacă au fost plătiţi foarte puţin, şi-au jucat rolurile cu dăruire iar ... dincolo de prezenţa fizică şi actoricească au participat din inimă pentru că au dorit să realizeze un festival medieval ... care să coboare printre oameni.
Dar.. după trei zile cu ploaie şi soare, aşa cum consemnează în cronica primăriei, Anca Raţiu, povestea s-a sfârşit şi ne gândim deja la următoarea ediţie dar zidurile parcă mai răsună încă de acordurile şi ambientul festivalului.

2 comentarii:

  1. hei...sunt membra a ordinului cavalerilor cetatilor barsei..arcasul lor:kristine von hilandar..vroiam sa te rog daca ai poze de la fest si daca ni le poti trimite si nou..bineinteles cu drep de autor.merci

    RăspundețiȘtergere
  2. Am poze de la festival. Mai corect insa ar fi sa comunicam pe mail. Astept un mesaj pe stefangrosu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere