joi, 11 noiembrie 2010

De la libertate la democraţie în accepţia Principelui Radu



La sfârşitul lunii octombrie (mai exact pe 28 octombrie) Principele Radu a susţinut la Universitatea ,,Stefan Cel mare” din Suceava o conferinţă despre libertate şi democraţie, noţiuni care în înţelegerea comună se confundă.
Anii care a trecut după 90 nu au pus deloc accentul pe cultură şi pe promovarea elitelor. S-a promovat o pseudo-cultură facilă, de consum ajungându-se la adevărate confuzii între libertate şi democraţie. Se poate afirma că democraţia este un regim politic dar starea de libertate este greu de definit pentru că implică,aşa cum a subliniat Principele Radu, un exerciţiu spiritual prin care elite-le se implică efectiv în viaţa cetăţii. Libertatea nu poate exista aşadar fără elite iar elitele se construiesc în universităţi. În acest mod Principele Radu a definit ce înseamnă şi ce reprezintă libertatatea în accepţia leader-ship.
Alteţa Sa, Principele Radu precizează că discursul ţinut la Universitatea din Suceava a fost ,,despre diferența dintre libertate și democrație în practica universitară” argumentând că universitatea în calitate de ,,instituție, nu are legătură cu democrația, ci cu libertatea” întrucât ,,este un spațiu liber atât în plan organizatoric, cât și în plan academic” (citatele sunt preluate conform http://www.princeradu.ro/news/687/17/Vizita-la-Suceava-si-Falticeni/)
Auditoriul a fost format din cadre didactice şi studenţi de la Universitatea din Suceava precum şi din participanţii la Conferinţa Internaţională Phaede (Filosofia Ingineriei şi Artefactului în Era Digitală). Pentru auditoriul care a avut bucuria de a participa la conferinţa princiară a fost o bucurie. Principele Radu i-a felicitat pentru munca de apostolat care o duc pentru promovarea culturii arătând că profesionalismul uneşte iar dilentantismul dezbină.
Ştefan Grosu
P.S.Semnatarul articolului, regalist prin tradiţia familiei a avut deosebita onoare de a participa la această conferinţă. Îi mulţumesc pe această cale Alteţei Sale Principele Radu al României pentru discursul remarcabil pe care l-a ţinut la Universitatea din Suceava. Este timpul după două decenii de democraţie să renunţăm la dilentatism şi să realizăm o veritabilă reformă culturală prin întoarcerea la adevăratele valori culturale. Sper că voi trăi ziua fericită când România va deveni monarhie. Cred ca numai crezul monarhiei ne mai poate salva ţara de căderea în lumea imposturii şi a non-valorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu